Motivation att minska sockersuget?

I dag skriver vi om det som kanske är godast i världen, i alla fall enligt många, men som inte alls är bra för kroppen, som definitivt inte gör så att en får vitare tänder samt som heller inte gör underverk om en lider av sina celluliter. Vi skriver även om vad man bör äta, istället för godis.

godis2Ja det är en älskad liten sockerbov det här med godis, som nog de allra flesta har en åsikt om dessutom. Det finns i massor av olika smaker och former, färger och konsistens, alla med den gemensamma nämnaren att det är socker i. Eller i de allra flesta i alla fall, sedan beror det på hur en definierar just godis.

I Dagens Nyheter kan vi läsa om de godissorter som vi gillar allra mest, choklad är en stark favorit när det kommer till de älskade sötsakerna. Vi har även stadigt ätit mer och mer sedan det glada 1960-talet, från 145 gram godis per vecka till nuvarande siffra på 350 gram veckovis, per person i Sverige. Det är en ökning på cirka sju kilp till hela 17 kilo per person och år, enligt en studie gjord av Jordbruksverket. Att vi är så galna i godis tror vissa hör samman med vårt kulturella arv, där godisfabriker har funnits med sedan länge, och dessutom på många olika ställen i Sverige. De godis vi gillar mest är de som följer i listan här nedan:

 1. Center
 2. Lysmelk
 3. Marabou
 4. Mini Chokladtoffée
 5. Fizzy Bubblegum
 6. Colaflaskor
 7. Punschpralin
 8. Plopp
 9. Sura kolanappar
 10. Hallonlaktrisskalle
 11. Vaniljfudge
 12. Gelehallon
 13. Gräddkola
 14. Fruktnappar
 15. Banana Skids

Visst blir en sugen av att bara se namnen?

En som varit utan dessa läckerheter i hela tio år är näringsfysiologen Fredrik Paulún, som tycker det finns en hel del nyttiga alternativ till sött, så som charkuterier tillsammans med melon. Mer om detta kan vi läsa om i en artikel i Expressen, där han vidare säger att han egentligen är en riktig sockerråtta. En jordgubbsglass på kesella, frysta jordgubbar och mörk choklad är ett annat nyttigt alternativ som förespråkas av samme kostentusiast. Ja det skulle nog vara bättre för hälsan i alla fall.

Enligt en annan artikel, från Aftonbladet är grönsaken broccoli det bästa godiset för ens kropp, och att det faktiskt är så att när en är sugen på godis då skriker ens kropp efter just broccoli. Insulin utsöndras för att hantera sockerchocken en får när en småäter exempelvis godis, den får blodsockernivån att sjunka, till en sådan nivå att man faktiskt återigen blir sugen på godis på nytt. Men mineralen Krom är något som rekommenderas för att lindra sockersuget, och denna mineral finns i just broccoli men dessutom i gröna ärtor samt i vindruvsjuice och hjälper till att balansera insulinnivåerna och därmed håller man sockerbehovet lättare i schack och man hamnar inte i den onda cirkel som beskrivs ovan. För ju mer sötsaker en äter, desto större blir just suget efter dem.

När vi sedan är så där supersugen på choklad, så är det egentligen oftast magnesium vi åtrår, som kan hittas i nötter, fisk, avokado och bananer. Mörk choklad innehåller också mineralen, och är därför även det ett hälsosamt alternativ.