Många lider av sina gropar

Något som många lider av är celluliter, en sorts apelsinhud eller gropar om man så vill, mest på lår och liknande. Hur blir man egentligen av med detta? Det råder del delvis delade meningar om, i dag skriver vi i ämnet och nämner allt från en docka som kan smyckas med celluliter, till nya behandlingar och så kallade ”spa-jeans” med återfuktande ämnen.

vuxenhetNyligen landade en Lammily-docka i butikerna, det är en docka som till skillnad från Barbie-dockan är i gjort med mänskliga proportioner i åtanke. Inte superlånga ben, ingen onaturlig getingmidja samt inte heller en enorm byst. Med en 19-årings kropp i åtanke är dockan snarare skapad för att likna just en riktig människa på väg in i vuxenlivet, med tillägg som en själv kan smycka dockan med, så som ärr, tatueringar och celluliter. Dessutom har dockan ett pass där en själv får fylla i namn och födelsedatum. Den står inte heller ständigt på tå. Mer om detta kan man läsa om här i Expressen.

Olika behandlingar för gropiga lår

tjej med armbandDet är bra att dockan kan ”utrustas” med celluliter, för det är något som de flesta kvinnor har. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om att var fjärde kvinna och var tionde man vill plastikoperera sig på grund av att de lider av sina celluliter. Kvinnor särskilt, kan tänka sig lägga tusentals kronor på krämer, behandlingar och liknande, allt för att bli av med den gropiga huden.

En metod som man kan prova på är bland annat bra ipl-behandling, något som kanske känns lockande när man provat sig fram med en hel massa andra metoder som inte fungerat, till exempel krämer. Celluliter kan inte fångas på en röntgen så de är vetenskapligt svåra att mäta, men med tredimensionell kamera och avgjutningar går det att se dem.

Fakta celluliter, från artikeln i Svenska Dagbladet:

  • Celluliter sitter inte i huden, utan är egentligen fästa längre ner.
  • Eftersom de är fästa längre ner går de inte att avhjälpas med krämer
  • Mäns celluliter är horisontella, kvinnors går vertikalt – de senare syns därför mer
  • Konsumentverket har fått in få anmälningar mot krämer och maskiner som inte fungerar
  • Cellulitbranschen omsätter miljarder varje år

En idé som företaget Wrangler hakat på är att smörja benen med jeansen, som återfuktar huden och motverkar celluliter. Så kallade spa-jeans med varianter som aloe vera, olivextrakt och andra hudvårdande ämnen. Effekten ska sedan sitta i cirka 8 tvättar och sedan kan man köpa en refillflaska och sedan återfukta dem när man vill. Frågan som är obesvarad är om jeansen de facto har en hudvårdande effekt, populära lär de kanske ha blivit i alla fall. Mer om dessa så kallade spa-jeans kan man läsa om här i en artikel i tidningen Göteborgs-Posten.

Ja det finns alltså lite olika behandlingar som en kan prova på, som lidande av celluliter. Sedan kan man även äta sunt och träna för att motverka att ännu fler celluliter eller gropar i huden poppar upp och förstör ens sinnesstämning. Man kan ändå trösta sig med att de allra flesta kvinnor har celluliter och att det är helt normalt.