Liktorn – ett smärtsamt fotproblem

De flesta av oss får någon gång i livet problem med fötterna och ett vanligare problem att drabbas av än andra är liktornar. Dessa förhårdnader är väldigt smärtsamma och kan uppstå i för trånga skor.

I Aftonbladet kan man läsa om en fotbollsspelare i allsvenska laget IFK Göteborg som kan missa ett antal matcher på grund av ett litet men smärtsamt problem, nämligen en liktorn. Spelaren säger att det är en riktig skitskada att missa matcher för men att han faktiskt aldrig har haft så ont i hela sitt liv. Han berättar också att han har haft svårt att berätta för sina medspelare vad egentligen problemet varit. Han säger att det hade varit enklare att förklara om det hade handlat om knät, låret eller något annat. Men hans problem sitter i stortån, vilket kanske inte låter som en bra ursäkt för att missa matcher och vara borta från träningar.

Förhårdnad som skaver

Att få en liktorn är absolut inte ovanligt och inte heller farligt. Däremot kan det vara väldigt smärtsamt och obehagligt. Liktornen är en förhårdnad som under en lång tid har belastats eller nöts och därmed omvandlats just till en liktorn. När en liktorn uppstått så pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och detta gör väldigt ont för de flesta. Enligt 1177.se kan liktornar sitta på eller mellan tårna, alternativt under foten. Den som drabbas av en liktorn har vanligtvis för trånga skor eller skor som på annat sätt trycker mot foten så att huden blir tjock och hård.

Undvik liktornarfotsteg-pool

Den som drabbats av en liktorn kan bli av med sina problem, men det kan ta tid. Turligt nog har det kommit läkemedel de senaste åren som snabbar på processen och har man tur kan man med dessa bli av med sin liktorn på bara någon vecka. Det finns självklart knep för att undvika att få liktorn också. Några av dessa är:

  • Att välja rätt skor som inte trycker på fötterna, utan ger fötterna utrymme.
  • Att välja skor som är stabila med tjock sula och som inte går att vridas ur som en disktrasa.
  • Att införskaffa skoinlägg som avlastar fötterna i skorna. Läs mer.