Händelser då kroppen förändras

Vi är nog alla överens om att mycket händer med kroppen när man är gravid. Man går upp i vikt, blir sugen på alla möjliga konstiga saker, humöret går upp och ner som en berg- och dalbana, man kan bli illamående och inte minst så växer det ett litet liv i ens mage! Alla som varit gravida är nog överens om att det är världens märkligaste, härligaste, konstigaste, jobbigaste och bästa känsla! Med andra ord är det mycket olika känslor inblandade.

Många krämpor

Tyvärr medför en graviditet för det mesta krämpor av olika slag. En del känner av många, andra färre. Det kan t ex handla om bristningar, illamående, svampinfektioner eller halsbränna.

Bristningar är väldigt vanligt, och kan uppstå relativt tidigt i graviditeten. Det kan vara sprickningar på brösten eller på magen. Egentligen finns ingen mirakelkur mot bristningar, men det kan kännas skönt att smörja in sig med någon olja eller lotion.

Om du känner dig illamående i början av graviditeten behöver du inte bli orolig – omkring 80 procent av alla gravida kvinnor upplever illamående i början av graviditeten, av vilka ungefär hälften också kräks. Det finns mediciner som kan hjälpa vid illamående, men man ska alltid rådfråga läkare först. Annars kan akupunktur vara värt att prova.

Vi kan alltså konstatera att krämpor (tyvärr) är en naturlig del av en graviditet. När vi erkänt det blir det lättare att ”gilla läget”. Något man kan unna sig är ett relativt nytt påfund, nämligen massage för gravida. Få kvinnor är i så stort behov av massage som gravida kvinnor, så det kan verkligen vara värt att testa. Massagen kan se lite olika ut, men en vanlig metod är att man ligger på vardera sidan, vilket ger ett bra läge att arbeta upp länd- och bröstrygg.