En annorlunda skönhetstävling

Den som vill vinna en konventionell skönhetstävling ska helst vara ogift, icke rökare, och inte ha genomgått en skönhetsoperation. Men det finns faktiskt en skönhetstävling där Fillers och Botox inte bara kan ge en konkurrensfördel. Eller: ska vi vara riktigt tydliga så är Botox och Fillers ingen konkurrensfördel i den här tävlingen, det vore som att säga att Anja Pärson har en fördel framför andra åkare i och med att hon har två ben och två armar. I den tävling vi ska berätta om är det nämligen ett krav att vara skönhetsopererad. Annars får man inte delta.

Miss Skönhetsopererad

Tävlingen, som kallas Miss Skönhetsopererad, startades av kinesiskan Yang Yuan. Hon var så mån om sitt utseende att hon lade ner över motsvarande 100 000 kronor på skönhetsförbättrande ingrepp av olika slag. När hon ville visa upp sitt nya jag genom att ställa upp i en skönhetstävling fick hon inte delta. Tävlingen accepterade inte skönhetsopererade deltagare.

I Sverige då?

Vi kommer antagligen att få se fler tävlingar av den här typen runt om i världen. Vissa skulle invända att det är fel att hylla något så onaturligt som skönhetsoperationer, men man bör fråga sig om det är mindre naturligt än mycket annat som förekommer i samhället idag. En elitidrottare ägnar minst lika mycket tid åt sin kropp som Yang Yuan gjorde, och får en kropp som är ungefär lika naturlig. Det kommer antagligen heller inte dröja särskilt länge innan idrottare förbättrar sina kroppar med ingrepp av olika slag.