Åderbråck

Visst är det inge kul att drabbas av celluliter i ung ålder, men något som kan vara ännu jobbigare att drabbas av i unga år är åderbråck – för de måste ibland dessutom opereras.

fötter åderbråck pensionär benNågot som kan vara bra att veta är att åderbråck uppstår när man har läckande venklaffar och när man har ett förhöjt tryck i sina vener vilket gör att venerna vidgas och slingrar sig – men det behöver inte betyda att bråcken orsakar skada. Till exempel är det bara i vissa fall som bråcken behöver åtgärdas, och det är när det ökade trycket som uppstår skapar komplikationer i venerna så som blödningar, ytlig blodproppar, svullnader i ben och armar, får bensår, förändringar i bråckens pigment eller när huden runt om bråcken känns torr och irriterad (källa).

Operera åderbråck

Idag finns det flera olika metoder som läkarna använder sig av när de ska operera åderbråck på patienter och något som till exempel är väldigt vanligt att behandla bråcken med är laser. Och i Sveriges Radio skriver man att patienten i många fall till och med kan vara vaken när ingreppet utförs (källa). Ett annat ingrepp som man kan göra är att spruta in skum i venen med hjälp av ultraljud, men precis som med lasern så är det olika metoder som fungerar för olika personer.

Undvik åderbråck

För att överhuvudtaget slippa att drabbas av åderbråck från första början så finns det en del smarta knep man kan ta till exempelvis så tipsar Expressen om att man ska hålla igång blodcirkulationen bättre och röra på sig oftare, har man exempelvis ett stillasittande jobb kan det vara bra med en promenad någon rast istället för en bulle i fikarummet – korta bensträckare räcker alldeles utmärkt. Likaså är det viktigt att sitt men benen högt och att man inte ska gå i högklackat varje dag då detta påfrestar benen, och det är på benen som de flesta bråck uppstår då det är benen som påverkas mest av tryck – så passa även på att undvika att bli kraftigt överviktig så minskar du belastningen även på så vis.